Семинар „Подход към Ибсен и Пер Гюнт. Интерпретация и театрален опит“

Публикувано на октомври 24, 2023 |

Категории: Скандинавистика

Днес, 24.10 в Конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе семинар, озаглавен „Подход към Ибесен и Пер Гюнт. Интерпретация и театрален опит“.  Семинарът е част от проекта на „Театър София“ „Пер Гюнт пътува“ и сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021“. Специалност „Скандинавистика“ е партньор на Театър София по този проект.

Семинарът беше открит от  д-р Надежда Михайлова, ръководител на специалност „Скандинавистика“.  Д-р Антония Господинова сподели опит като преводач на няколко пиеси на знаменития норвежки драматург Хенрик Ибсен. След това Стела Джелепова, преводач на „Пер Гюнт“, разказа за трудностите, с които се е сблъскала при работата си върху пиесата. За спектакъла „Пер Гюнт“ говориха Катя Петрова – режисьор на пиесата, проф. Камелия Николова, театровед от НАТФИЗ, и Ириней Константинов, изпълнител на ролята на Пер Гюнт.

Част от програмата беше също кратък документален филм, представящ  процеса на създаване на спектакъла „Пер Гюнт“.

Семинарът завърши с интересна дискусия – лекторите отговориха на въпроси, зададени от студенти от специалност „Скандинавистика“.

Програма на семинара „Подход към Ибсен и Пер Гюнт. Интерпретация и театрален опит“