Начало/За кандидат-студенти/Kандидат-студенти в специалност „Скандинавистика“

Полезна информация за кандидат-студенти в бакалавърската програма „Скандинавистика“

Обучението в бакалавърската програма „Скандинавистика“ е с продължителност 4 години (8 семестъра) и е насочено към желаещите да упражняват професии, свързани с континенталните скандинавски езици (шведски, норвежки и датски), както и с литературите, културата и обществата на страните от Скандинавския север.

Предпоставки за успешното обучение в специалността са отличната функционална грамотност и общокултурна осведоменост, както и добрата подготовка от гимназиалния курс на обучение.

Изучаваните дисциплини в специалност „Скандинавистика“ предлагат широк спектър от знания и имат за цел да изградят у студентите не само практически езикови умения, но и задълбочена езиковедска, литературоведска и страноведска теоретична подготовка. По тази причина, наред с практическото обучение по скандинавски езици, учебният план на специалността включва теоретични езиковедски, литературоведски и страноведски дисциплини, както и редица профилиращи дисциплини.

Според статута си дисциплините се разделят на задължителни, избираеми и факултативни (повече информация за статута и тематичния обхват на дисциплините ще намерите по-долу). Всички дисциплини включват лекции, упражнения и семинарни занятия, участието в които е задължително.

Шведски, норвежки и датски се редуват през година като основни езици в бакалавърската програма. Това означава например, че през учебната 2023/2024 г. студентите първокурсници в специалността започват да изучават шведски като основен скандинавски език, който ще остане основен за тях и през цялото им следване. Във втория семестър на втори курс същите студенти ще започнат изучаването и на втори скандинавски език, датски или норвежки по избор. За студентите първокурсници през учебната 2024/2025 г. основният език ще бъде датски, а вторият – шведски или норвежки по избор.

Целта на учебния план на специалност „Скандинавистика“, съчетаващ дисциплини с практическа и теоретична насоченост, е да изгради у студентите професионални умения и компетентности, които да улеснят професионалната им реализация като специалисти по скандинавски езици, скандинавско езикознание, литература, превод и междукултурна комуникация, странознание и културна история на страните от Скандинавския север.

Студентите, които имат интерес към професионална реализация като учители по скандинавски езици, могат да изберат и факултативния педагогически модул за придобиване на допълнителна професионална квалификация „учител“.

Приемът на кандидат-студенти в специалност „Скандинавистика“ се осъществява съгласно Правилника за приемане на студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Правилника за приемане, както и повече информация за начините на кандидатстване, приемните изпити, местата за прием, годишните такси и др., ще откриете на страницата на Кандидатстудентската кампания 2024.

Обучението в бакалавърската специалност „Скандинавистика“ продължава 8 семестъра и е организирано в три групи дисциплини: задължителни, избираеми и факултативни:

Задължителните дисциплини изграждат основата на филологическото обучение.

Избираемите дисциплини разширят и задълбочат теоретичната и практико-приложна филологическа подготовка на студентите.

В рамките набора от избираеми дисциплини на студентите от специалността се предоставя възможност в продължение на 6 семестъра да изучават по избор „Втори език – друг“. Това може да бъде английски, френски, италиански, нидерландски, испански, португалски, руски или други езици, които се предлагат в специалностите на Факултета по класически и нови филологии.

Факултативните дисциплини допринасят за допълнителната подготовка на студентите в зависимост от техните специални интереси. Пример за такива дисциплини са „Спорт“, „Увод в аутсорсинга“ и др.

За трите вида дисциплини (задължителни, избираеми и факултативни) студентите освен оценки получават и т. нар. кредити (вж. Европейската система за трансфер и натрупване на кредити (ECTS)).

Всеки семестър студентите трябва да съберат минимум 30 кредита, които се формират от задължителни и избираеми дисциплини. Изключение е последният 8-ми семестър, в който минималният брой кредити е 20, а 10 кредита се получават с успешното полагане на държавен изпит.

Кредитите от факултативните дисциплини не участват в този сбор. Тоест факултативните дисциплини се изучават допълнително, при желание и интерес от страна на студента.

Задължителните и избираемите дисциплини, изучавани в рамките на специалност „Скандинавистика“, могат да бъдат разделени на следните тематични области:

  • Практическо езиково обучение

Тук се включват задължителните дисциплини „Приложна лингвистика“ (с шведски или норвежки език в зависимост от учебната година), „Втори скандинавски език“ (шведски, датски или норвежки по избор), „Увод в исландския език“, както и избираемата дисциплина „Фински език“.

  • Скандинавски литератури и митология

В тази тематична област се включват задължителните дисциплини „Увод в литературната теория“, „История на скандинавските литератури I – V част“ (дисциплината се води на шведски, датски и норвежки език), „Староскандинавска литература и митология“, както и избираемите дисциплини „Норвежки фолклор“, „История на финландската литература“, „Кнут Хамсун – живот и дело“, „Сьорен Киркегор – живот и дело“, „Холберг, Ибсен, Стриндберг“, „Фантастично и реално“, „Съвременна скандинавска литература“ и др.

  • Езикознание и превод

Тематичната област включва следните задължителни дисциплини, по-голямата част от които се водят на шведски или норвежки език и се отнасят до съответния основен език на студентите: „Увод в общото езикознание“, „Езикова култура“, „Фонетика и фонология“, „Морфология на номиналната система“, „Морфология на вербалната система“, „Синтаксис“, „Стилистика“, „Лексикология и словообразуване“, „Историческа граматика на скандинавските езици“, „Преводът – диалог между теорията и практиката“, както и избираемите дисциплини „Превод и рецепция“, „Икономически шведски“, „Актуални проблеми на съвременния шведски език“, „Диалектология на скандинавските езици“, „Сравнителна граматика на скандинавските езици“, „Консекутивен превод – норвежки език“ и др.

  • Културна история и странознание

Тук се включват задължителните дисциплини „Културна история на Скандинавския север“, „Странознание на Норвегия/Швеция/Исландия/Дания“ и избираемите дисциплини „Странознание на Финландия“, „Ханзата – фактор за развитието в Северна Европа“, „Митотворчество на Исландия“ и др.