Конкурс за превод на художествена проза и поезия от скандинавски езици на името на проф. д-р Вера Ганчева

Публикувано на февруари 16, 2023 |

Категории: Скандинавистика

Специалност „Скандинавистика“ към катедра „Германистика и скандинавистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обявява второто издание на конкурса за превод на художествена проза и поезия за студенти и ученици, изучаващи скандинавски езици.

Конкурсът се посвещава на паметта на проф. д-р Вера Ганчева и през 2023 г. с него отбелязваме 80-годишнината от рождението на изтъкнатата скандинавистка, преводачка, преподавателка, издателка и учен.

Участниците в конкурса могат да се включат с превод на текст от една или повече от следните шест категории: превод на художествена проза от датски, норвежки или шведски език; превод на поезия от датски, норвежки или шведски език. Текстовете на оригиналните произведения за превод ще бъдат изпратени по имейл на всички студенти в специалност „Скандинавистика“ и на преподаватели по скандинавски езици в системата на средното образование, които ще ги предадат на своите ученици. Чрез същите имейли желаещите да участват в конкурса ще получат подробна информация относно изискванията за оформление на преводите и начина на подаването им.

Победителите в конкурса ще бъдат излъчени от жури в състав проф. д.ф.н. Майа Разбойникова-Фратева, Меглена Боденска (скандинавистка и преводачка от шведски език), гл. ас. д-р Антония Господинова, гл. ас. д-р Надежда Михайлова, гл. ас. д-р Владимир Найденов, гл. ас. д-р Елена Стойнева, гл. ас. д-р Иван Тенев, гл. ас. д-р Евгения Тетимоваас. Константин Радоев, ас. Елена Стоицева.

Отличените студенти и ученици ще получат грамота и книга, а преводите им ще бъдат публикувани в електронното списание „Германистика и скандинавистика“.

За въпроси:  elena.stoyneva@uni-sofia.bg

Пожелаваме на всички участници в конкурса ползотворна работа и успех!