История и развитие

С откриването на специалност „Скандинавистика“ Софийският университет „Св. Климент Охридски“ откликва на големия интерес на българското общество към езиците и културите на страните от Скандинавския север.

Лекция на проф. Нилс Магне Кнютсен от Университета в Тромсьо (Норвегия) пред студенти скандинависти, май 2019 г.

Предложението за откриване на катедра по скандинавистика към Факултета по класически и нови филологии е направено от Катедрата по немска филология на заседание на факултетния съвет, състояло се на 18.06.1991 г. Инициативата за създаване на специалност „Скандинавистика“ също така получава подкрепа и гаранции за съдействие при проведените предварителни разговори с дипломатически представители от посолствата на Дания и Швеция в София. По-късно, на свое заседание, проведено на 20.11.1991 г., Академичният съвет единодушно приема направеното предложение от декана на ФКНФ за създаване на специалност „Скандинавистика“ и на Катедра по скандинавистика. За първи ръководител на новата катедра е предложен и избран проф. д-р Борис Парашкевов, езиковед и преводач на художествена и научна литература от немски и фински.

През 2000 г. по решение на Академичния съвет и във връзка с окрупняването на редица катедри във Факултета по класически и нови филологии, „Скандинавистика“ преминава към Катедрата по немска филология, сливайки се с нея в нова под наименование „Катедра по германистика и скандинавистика“. Оттогава до 2011 г. специалност „Скандинавистика“ се ръководи от проф. д-р Вера Ганчева, един от основателите на специалността, изследовател в областта на нордската и особено шведската литература и култура. Понастоящем ръководител на специалност „Скандинавистика“ е гл.ас. д-р Антония Господинова, специалист по норвежка литература и култура.

Основният език в специалност „Скандинавистика“ е шведски до 2005 г., когато се въвежда и преподаване на норвежки език като еквивалентна възможност – двата скандинавски езика се редуват, като всеки от тях е основен език през година. От академичната 2024-2025 г. към скандинавските езици, които се изучават в специалността като основни, се добавя датският език, и трите езика се редуват в последователността датски – норвежки – шведски. Друга промяна се отнася до продължителността и броя на курсовете на обучение: първоначално специалността предлага само една програма за обучение от десет семестъра, при което студентите завършват непосредствено с магистърска степен, но през 2003 г. във връзка с Болонския процес тя е преобразувана в четиригодишна бакалавърска програма. Към нея впоследствие се добавят две магистърски програми – „Нордистика“, подходяща за бакалаври от всички специалности (от 2004 г.), и „Eзик, култура, превод“, предназначена за бакалаври по скандинавистика (от 2012 г.). И двете първоначално обхващат три семестъра, но втората през 2018 е съкратена до два семестъра.

От 2008 година към специалност Скандинавистика съществува Научно-изследователски център „Х.К. Андерсен“, учреден като филиал на едноименния институт към Южнодатския университет в гр. Оденсе. От 2011 г. към специалността функционира също така Тестов център по шведски език „Swedex“, в който се провеждат изпити за оценка на владеенето на шведски език съгласно Европейската езикова рамка.

През 2015 г. катедра „Германистика и скандинавистика“ е удостоена с наградата на Шведската академия за популяризиране на шведската култура в чужбина като признание за дейността на специалността в областта на скандинавските култури и езици и за приноса ѝ за сътрудничеството на различни равнища между България и скандинавските страни.