Начало/Специалност „Скандинавистика“/Обучение/Бакалавърска програма „Скандинавистика“

Бакалавърска програма „Скандинавистика“

Ръководител: гл. ас. д-р Надежда Михайлова

e-mail: nstanislav@uni-sofia.bg

Прием: съгласно Правилника за приемане на студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Броят приети студенти годишно е средно около 30 души, а кандидатите са в пъти повече. По данни на Министерство на образованието и науката на Република България, техният бал често е сред най-високите от всички кандидат-студенти в Софийския университет.

Кандидатстване:

Условията за кандидатстване, необходимите документи, процедурите за провеждане и оценяване на работите, както и класирането и записването на новоприетите студенти се регламентират от Правилника на СУ. Повече информация можете да откриете тук.

Кандидат-студентите могат да бъдат не само български, а и чуждестранни граждани, напр. от Северна Македония, Сърбия, Украйна и др.

Обучението завършва с получаване на образователно-квалификационната степен „бакалавър“ при успешно семестриално завършване и полагане на държавен изпит.

Преподавателски състав

Преподавателският състав включва висококвалифицирани български преподаватели, както и гост-лектори от съответните страни от нордския ареал. Шведският институт, Стокхолм, и норвежката Дирекция за висше образование и умения, Осло, поддържат редовни лекторати по шведски и норвежки език, които са от несъмнено значение за ефективния учебния процес в тази сфера. От 2018 г. има и гост-лектор по датски език и култура благодарение на Министерството на висшето образование и култура на Дания. Повече информация за преподавателския състав можете да откриете тук.

Бакалавърска програма

Продължителност: осем семестъра.

Форма на обучение: редовна.

Учебен план

Обучението в специалността включва:

– общофилологически теоретични и практически дисциплини,

– теоретични и практически предмети, свързани пряко с езиците, културите и литературите на страните от нордския ареал.

– интензивното и задълбочено изучаване на два или повече скандинавски езика от нулево ниво.

Практически курс по първи скандинавски език (датски, норвежки или шведски)

Курсът е разделен на различни елементи – граматика, лексика, превод, разговор, фонетика и т.н., които изграждат навици и умения в различните сфери на говорната комуникация. От учебната 2024-2025 година основният език на випуските се редува в последователността датски – норвежки – шведски. С други думи, във випуска, който започва курса на обучението си през 2024, като основен език за целия срок на обучение се изучава датски. Във випуска, който започва курса на обучението си през 2025 г., основен език е норвежки. Във випуска, който започва курса на обучението си през 2026 г., основен език е шведски. През следващите години редуването продължава по същия принцип.

Практически курс по втори скандинавски език

Курсът протича от четвърти семестър до края на обучението – общо 5 семестъра. За випуските с основен език датски се предлагат по избор като втори скандинавски език норвежки или шведски език. За випуските с основен език норвежки се предлагат датски или шведски език. За випуските с основен език шведски се предлагат датски или норвежки език. Има също така избираем курс по практически фински език.

Теоретични езиковедски дисциплини

Обучението по теоретични езиковедски дисциплини включва лекции и упражнения по фонетика и фонология, морфология, синтаксис, лексикология и словообразуване и стилистика на съответния за випуска скандинавски език, изучаван като основен, както и история на скандинавските езици. Курсът на обучение включва също така задължителен теоретичен курс по исландски език.

История на скандинавските литератури

Обучението има за цел да представи развитието на скандинавските литератури в контекста на европейските. Изучават се идейно-художествени движения, крупни представители на съответните литератури, основни техни произведения. Модулът по История на скандинавските литератури е задължителен, състои се от шест части и обхваща периода от староскандинавската литература до средата на ХХ в.

Модул „Странознание“

– започва с уводен курс, посветен на Нордския ареал с фокус върху страната, чийто език се изучава от випуска като основен (Нордският ареал и Дания, Нордският ареал и Норвегия, Нордският ареал и Швеция). Следват специализирани курсове за отделните нордски страни – Дания, Норвегия, Швеция, Исландия и Финландия. Чрез тях студентите се запознават с историята, културата, традициите и съвремието на различните скандинавски страни, с тяхното място в Европа и света.

Свободно избираеми курсове, посветени на:

– староскандинавска митология

– практически проблеми на превода от скандинавски езици

– философията на Сьорен Киркегор

– творчеството на Ханс Кристиан Андерсен и Карен Бликсен

– драматургията на Хенрик Ибсен и Огуст Стриндберг

– романите на Кнут Хамсун

– норвежки фолклор

– актуалната обществено-политическа и икономическа ситуация в Швеция

– академично писане

– диалектологията на скандинавските езици

– староскандинавски език

– езикови аспекти на международната бизнес комуникация с фокус върху датски, норвежки или шведски език и др.

Факултативни курсове

Педагогически модул

Студентите, положили успешно изпити по дисциплините от факултативния педагогически модул, получават допълнителна професионална квалификация „учител по скандинавски езици и литература“.

Български език като чужд

Изучава се в продължение на 4 семестъра и задължителна дисциплина за чуждестранните студенти.

Стипендии

Скандинавските страни предлагат ежегодно различни стипендии за обучение в техни учебни заведения. Те обхващат периоди от по няколко седмици (т.напр. летни курсове) до специализации за три, четири или девет месеца (програма Еразъм, Еразъм+ и др.).

Реализация на завършилите специалността

Образованието в тази академична дисциплина е насочено към подготовка на специалисти с широки възможности за реализация в културната, научната и обществената сфера, на учители за средните училища, на преподаватели във ВУЗ, на преводачи и др. Освен това завършилите специалност „Скандинавистика“ намират работа и в областта на международните отношения и туризма, в институции и правителствени учреждения, структури на ЕС, в дипломатическите представителства у нас и зад граница, в средствата за масово осведомяване, в редакции, издателства, а също и в различни държавни и частни фирми. Степента „бакалавър“ дава възможност на получилите я за развитие като магистри, след което те могат да кандидатстват и за докторантура.

През последните години специалност „Скандинавистика“ е подготвила докторанти по шведски и норвежки език и по литературна история.