„На изток от слънцето, на запад от луната“ – сборник в чест на проф. д-р Антония Бучуковска

Публикувано на November 27, 2020 |

През ноември 2020г. излезе от печат сборникът със статии „На изток от слънцето, на запад от луната“ (УИ „Св. Климент Охридски“), посветен на 75-годишнината на проф. Антония Бучуковска.

Проф. д-р А. Бучуковска е изтъкнат германист и скандинавист, основоположник на норвежистиката в България. Сборникът се издава по инициатива на Катедрата по германистика и скандинавистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в знак на благодарност и признателност към проф. Бучуковска за цялостната ѝ научноизследователска, преподавателска и преводаческа дейност.

Пълното заглавие на изданието е „На изток от слънцето, на запад от луната. Приказката като жанр и традиция в Северна Европа.“ То съдържа доклади от научна конференция, посветена на проф. Бучуковска и проведена през 2013 г., към които и други изследователи добавиха свои разработки. Сборникът носи заглавието на известната норвежка народна приказка „На изток от слънцето, на запад от луната“ (норв. Østenfor sol og vestenfor måne), която А. Бучуковска за пръв път превежда на български език от норвежкия оригинал и помества в съставеното от нея издание „Норвежки народни приказки“ от 1983 г.

На 26 ноември 2020 г., в присъствието на колеги от специалностите „Немска филология“ и „Скандинавистика“, ръководителката на Катедрата по германистика и скандинавистика доц. д-р Ренета Килева – Стаменова връчи първия екземпляр от изданието на проф. А. Бучуковска, като ѝ пожела здраве, дълголетие и нови творчески и научни успехи.